Povestea parfumului

Purtăm parfum pentru a-i face pe plac altora, pentru a lăsa o impresie bună, pentru a ne înconjura cu un parfum plăcut, persistent. Deși parfumul are o istorie lungă, nu a purtat întotdeauna un indiciu de romantism.

Pânzele violet și atât de parfumate, încât vânturile erau bolnave de dragoste de ele”, a scris Shakespeare. Se spune că Cleopatra l-a întâmpinat pe Marc Antony pe o barcă cu pânze parfumate după asasinarea lui Iulius Cezar și a devenit regina Egiptului. Utilizarea parfumului este asociată în principal cu misterul, fantezia și imaginația. Purtăm parfum pentru a-i face pe plac celorlalți, pentru a lăsa o impresie bună, pentru a ne înconjura cu un parfum plăcut, persistent. Deși parfumul are o istorie lungă, nu a purtat întotdeauna un indiciu de romantism.

Parfumul de ieri Cuvântul parfum provine din expresia latină „per” care înseamnă „aprofundat” și „fumus” care înseamnă „fum”. Francezii au dat mai târziu denumirea de „parfum” mirosurilor produse de arderea tămâiei. Într-adevăr, prima formă de parfum a fost tămâia, făcută pentru prima dată de mesopotamieni în urmă cu aproximativ 4000 de ani. Culturile antice au ars o varietate de rășini și lemn la ceremoniile lor religioase. Tămâia și-a făcut drum în Egipt în jurul anului 3000 î.Hr. dar până la începutul Epocii de Aur a Egiptului, parfumurile erau folosite doar în ritualuri religioase. Ele au devenit disponibile pentru toți egiptenii, pe măsură ce preoții au renunțat treptat la drepturile lor exclusive. Cetățenii au făcut băi elaborate și și-au înmuiat pielea în uleiuri parfumate de plăcere. Grecii antici își pot lua creditul pentru primul parfum lichid. Dar dezvoltarea distilării de către arabi a făcut ca fabricarea parfumurilor să fie viabilă. Parfumul s-a bucurat de un succes uriaș în timpul secolului al XVII-lea, în special în Franța. Igiena în acele vremuri era destul de neplăcută și parfumurile erau folosite pentru a masca mirosurile neplăcute ale corpului. În Anglia, parfumurile au fost folosite pe scară largă în timpul domniei lui Henric al VIII-lea și a reginei Elisabeta I. Toate locurile publice erau parfumate în timpul domniei Elisabetei, deoarece ea nu putea tolera mirosurile urâte.

Ca și în industria și arta, parfumul urma să sufere schimbări profunde în secolul al XIX-lea. Schimbarea gusturilor și dezvoltarea chimiei au pus bazele parfumeriei moderne. La începutul secolului, parfumul era de obicei derivat dintr-un parfum dintr-o singură floare. Astăzi, parfumurile sunt extrem de complexe, alcătuite din multe substanțe chimice naturale și sintetice, adesea denumite „note” sau „note”. Chanel No5 a fost primul parfum creat prin aplicarea principiilor chimice moderne și primul care conținea materiale sintetice.

Apa de colonie, folosită de obicei de bărbați, a fost inventată de un frizer italian la începutul secolului al XVIII-lea în orașul german Köln. De aici și numele de colonie, numele francez al orașului. Numele original al acestui amestec a fost „Aqua Admirabilis” (Apa admirabilă) și a fost vândut ca „medicament miracol”. Apa minune a fost foarte lăudată de Napoleon și a fost vândută pentru prima dată ca parfum sub numele 4711, adresa primului magazin de apă de colonie din Koln. Este încă cel mai vechi parfum produs continuu din lume. Un strop de chimie Prima etapă în realizarea unui parfum este extragerea uleiurilor esențiale parfumate din plante. Deși pot fi utilizate multe metode, distilarea este cea mai comună. Distilarea cu abur se bazează pe principiul că materialele vegetale introduse în apă clocotită își vor elibera uleiurile esențiale care apoi se evaporă odată cu aburul. Odată ce aburul și uleiul au fost condensate, uleiul se va separa de apă și poate fi colectat. Mii de kilograme de flori pot fi necesare pentru a obține doar un kilogram de ulei esențial, ceea ce explică parțial de ce multe parfumuri sunt atât de scumpe. Uleiurile sunt apoi diluate cu alcool, care servește și ca fixativ, dând parfumurilor efectul lor de lungă durată prin întârzierea evaporării. Soluția diluată este apoi lăsată la înmuiat în vase speciale din cupru sau oțel inoxidabil înainte de a fi răcită pentru a permite oricăror rășini sau particule de ceară să se depună. Urmează procesul de filtrare și, nu în ultimul rând, ambalarea.

Oamenii de știință care experimentează cu diferite materiale pentru a crea parfumuri plăcute sunt numiți parfumieri. Așa cum un bun muzician are nevoie de o ureche bună, un parfumier are nevoie de un nas bun! Diferitele companii au proceduri diferite în a-și alege parfumierii, sau așa cum le place să le numească, „nasuri”, dar, în general, candidații rămân ucenici pentru minim 6 ani. Nu numai că trebuie să fie capabili să recunoască diverse materii prime dând dovadă de un simț olfactiv acut, dar trebuie să fie și imaginativi și au nevoie de o bună înțelegere a chimiei. Un „nas” bun trebuie să fie un chimist meticulos și un artist creativ.

Astăzi, în parfumerie sunt folosite atât ingrediente sintetice, cât și naturale. Componentele naturale includ extracte de flori, frunze, rădăcini și citrice. Se mai folosesc extracte de animale derivate din mosc, balene sau castor. Chimiștii au devenit foarte adepți în producerea de versiuni sintetice ale multor compuși naturali, facilitând foarte mult fabricarea parfumurilor. Parfumurile sunt clasificate în funcție de concentrația de uleiuri esențiale pe care le conțin. Cea mai concentrată formă și, desigur, cea mai scumpă, se numește parfum. Este cel mai puternic și mai durabil parfum și conține 20 până la 50% compuși de parfum în greutate. Apa de parfum este o soluție de parfum alcoolică care conține 10 până la 15% din compuși de parfum și apă de toaletă (sau de colonie), 3 până la 8%.

Ceea ce mirosi nu este ceea ce primești Există multe nuanțe ale parfumului. Asemenea unei compoziții muzicale, are note diferite: aplicat pe piele, parfumul se deschide pe un crescendo de note de vârf, apoi se ameliorează pe măsură ce notele de mijloc rotunjesc impresia senzorială, dând în cele din urmă loc notelor de bază. Nota de vârf este ceea ce miroși atunci când degustați pentru prima dată parfumul. Aceasta durează doar 5 până la 10 minute. Pentru a ști cu adevărat dacă un parfum este pentru tine, trebuie să ajungi la „inima” lui sau la nota de mijloc. Acesta este parfumul care începe să apară după ce parfumul se îmbină cu propria ta chimie unică a pielii. De obicei, este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca nota de mijloc să se dezvolte pe deplin. Nota de bază este expresia finală a parfumului tău, adică parfumul produs atunci când parfumul s-a uscat. Este mirosul care persistă. Deoarece toți avem tipuri diferite de piele, același parfum poate mirosi diferit la oameni diferiți.