• Sportul tău, povestea ta!

Victor Hănescu, în vremuri cu pandemie și academie

Victor Hănescu, în vremuri cu pandemie și academie

Victor Hănescu rămâne aproape de tenis, deși au trecut aproape patru ani de când s-a retras din circuitul profesionist. Hănescu are propria academie și este în căutarea de talente care să îi calce pe urme.

Victor Hănescu a debutat în tenisul profesionist în anul 2000, iar timp de 16 ani a jucat 445 de partide. În 2009 a obținut și cea mai bună clasare la simplu, locul 26 ATP. Ajuns la 38 de ani, Hănescu rămâne fidel sportului care l-a dus în sferturi de finală la Roland Garros în 2005.

Privind în urmă, care sunt cele mai frumoase amintiri ale carierei?
Să văd că un copil de la marginea orașului, dintr-o familie modestă a reușit să ajungă pe locul 26 în lume la simplu și să joace cu cele mai grele nume din tenisul mondial. Este amintirea unei călătorii ce părea imposibilă. Dar această călătorie a mea sper să fie un exemplu pentru cei tineri. Dacă-ți dorești cu adevărat un lucru, orice este posibil.

Ce sfaturi ai pentru sportivi, în general, și jucători de tenis, în special, pentru a sta focusați fizic și psihic până când pot reveni la antrenamente?
În primul rând, le recomand să accepte perioda prin care trecem și să rămână pozitivi și recunoscători pentru tot ce au, să-și continue antrenamentele fizice regulat, să-si țină mintea ocupată cu citit și alte lucruri noi, pe care în alte momente nu le ar fi putut face: să învețe să-și pregătească mâncarea, să facă ordine în lucruri, să învețe o limbă străină, să mediteze, să facă yoga. Și, bineînțeles, să fie atenți la alimentație.

Cum arată tenisul românesc, atât cel masculin, cât și cel feminin, în acest moment?
În tenisul românesc lucrurile continuă să fie haotice, ca până acum. În ultimii 3 ani singurul proiect nou care aduce lucruri diferite de organizare, specialiști și experiență este Academia Victor Hănescu. Proiect susținut din fonduri proprii. Proiect unde se oferă burse gratuite sportivilor de performanță și antrenamente complete (fizic, mental/ emoțional, tehnic, tactic). Tenisul masculin, dacă ne uităm în clasamente, este destul de modest. Excepție fac 2-3 sportivi tineri, care promit în următorii ani să facă rezultate bune. La feminin o avem pe Simona și tot așa câteva sportive mai tinere, care încearcă să ducă mai departe acest trend impresionant pe care l-am avut la feminin în Top 100.

Cum poate crește tenisul în următorii ani, în România?
Tenisul în România poate crește doar când se vor schimba foarte multe lucruri și foarte mulți oameni…

Cum te menții în formă în perioada asta în care sălile sunt închise și nici în parcuri nu se poate alerga?
În cadrul Academiei Victor Hănescu am creat un program de antrenament fizic online pentru sportivi. Alături de traineri și sportivi am participat regulat la acest program o oră pe zi. Chiar dacă parcurile au fost închise, am găsit variante de a face o alergare în proximitatea casei.

Cum arată viitorul pentru tine?
Viitorul arată minunat: să fac ceea ce-mi place și să pot ajuta sportivi să-și atingă visele.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *