• Sportul tău, povestea ta!

Sportivi vegani recunoscuți mondial

Sportivi vegani recunoscuți mondial

Preconcepțiile despre vegani cum că ar fi slabi, lipsiți de energie, fără putere, nu-și mai au locul demult. O dietă vegană echilibrată, sprijinită prin informare și un control periodic la medicul specialist, poate fi substratul perfect pentru persoanele care fac sport de performanță. Și nu sunt puține acelea, din contră, au început să fie preocupați de acest stil de viață chiar și oamenii cunoscuți la nivel mondial.

Jucătoarea de tenis, Venus Williams, sora Serenei Williams și deținătoarea de multiple titluri din lumea tenisului, a adoptat dieta raw vegan. În 2011 a fost diagnosticată cu sindromul Sjögren, sindrom care se manifestă, în principal, prin uscăciunea mucoasei de la nivelul gurii și a ochilor. Medicii i-au recomandat lui Venus Williams mâncarea raw vegan, în condițiile în care i-ar ameliora oboseala cronică și durerile articulare. Venus a spus într-un interviu despre dieta raw vegan: „Nu doar că mă ajută pe teren, dar simt că fac ceva potrivit pentru mine”.

Ultramaratonistul Scott Jurek, alergător și câștigător de curse importante, cum ar fi Hardrock Hundred sau Spartathlon, a devenit vegetarian in anul 1997. Începând cu anul 1999, Scott a trecut la dieta vegană, după ce s-a lovit de o mulțime de probleme medicale, atât în lumea sportului, cât și în propria familie. Într-un interviu, Scott Jurek a mai spus: „Dacă atleții nu se hrănesc corespunzător, nu pot avea rezultate bune.”

Barny du Plessis, primul bodybuilder vegan din lume, a câștigat în 2014 titlu de Mister Univers. Vegetarian din naștere până la vârsta de 18 ani, a început să consume carne pentru surplusul de proteină, proteină care să-l ajute în dezvoltarea mușchilor. „Într-o zi normală mâncam 4 bucăți de piept de pui, fie 500 grame de macrou, fie 4 conserve de ton sau 18-20 de ouă, la care adăugam 150 grame de proteină din zer în fiecare zi.” În timp, Barny a constat că proteina animală îi cauza diverse probleme digestive. Plus că a devenit conștient de contribuția lui masivă la consumul de carne.

„Acum mă antrenez cu jumătate mai mult decât înainte, însă rezultatele sunt mult mai bune. Corpul meu funcționează perfect.” Barny du Plessis și partenera lui, Josie, deținătoarea titlului „Cea mai puternică femeie din lume” din 2010, spuneau: „Acum avem ceva de dovedit și un imbold major. Noi reprezentăm veganii din întreaga lume, toate animalele și mediul înconjurător.”

Un alt exemplu este Tim Van Orden, un atlet care participă anual la zeci de maratoane și competiții, în special alergatul la altitudine înaltă care este cel mai dificil. El are o serie de video-uri în care povestește despre trasformările și performanțele sportive pe care le-a experimentat în decursul anilor, făcând mereu comparația cu perioada când consuma mâncare vegană gătită și acum, când are o dietă bazată pe hrană vie, vegană. Mereu subliniază că energia și puterea la efort pe care o are acum, nu se poate compara cu energia limitată pe care o avea înainte.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *