• Sportul tău, povestea ta!

Sportivi celebri care au ajuns politicieni

Sportivi celebri care au ajuns politicieni

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger a reușit să ocupe în 2003 una dintre cele mai râvnite funcții politice din Statele Unite. A fi guvernatorul Californiei nu este deloc simplu și devine și mai complicat, dacă nu te-ai născut pe tărâm american. Cariera sa politică a avut ca bază performanța sportivă. Arnold a ajuns celebru după ce a devenit, la 23 de ani, cel mai tânăr Mister Olympia, titlul suprem în culturism. A câștigat competiția de șapte ori, iar pentru performanțele sale impresionante, a primit bine-meritata poreclă de ”stejarul austriac”.

A urmat apoi o carieră de succes la Hollywood. Rolurile din ”Conan Barbarul” și ”Terminator” l-au propulsat către cariera politică. Arnold a fost guvernatorul Californei în perioada 2003 – 2011

George Weah

Singurul fotbalist african care a câștigat Balonul de Aur (în 1995), George Weah este considerat unul dintre cei mai buni jucători africani ai tuturor timpurilor. Într-o carieră impresionantă care s-a întins de-a lungul a 18 ani, Weah a jucat pentru cluburi europene de top cum ar fi Paris Saint-Germain, Chelsea, AC Milan și AS Monaco, adjudecându-și titluri de campion național în Franța și Italia.

După retragerea din fotbal, în 2003, George Weah a demarat formarea propriului partid politic în 2005 și, în același an, și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din Liberia, fără succes însă. În pofida criticilor aduse de partidele de opoziție, Weah a câștigat un post de senator în parlamentul liberian în 2014. Patru ani mai târziu, a fost ales în funcția de președinte al Liberiei, câștigând peste 60% din voturile cetățenilor.

Imran Khan

Considerat unul dintre cei mai prolifici jucători de cricket din Pakistan și chiar din lumea întreagă, Imran Khan a rămas cu siguranță în memoria iubitorilor de sport ca fiind căpitanul echipei Pakistanului la Campionatul Mondial din 1992. Finala câștigată împotriva Angliei a coincis și cu meciul de retragere al lui Khan de la selecționata șoimilor”.

După retragerea din sport, Khan a înființat Mișcarea Pakistaneză pentru Justiție, partid pe care l-a reprezentat cu întreruperi în parlamentul Pakistanului până în anul 2018. În același an, formațiunea sa a câștigat alegerile parlamentare și, în consecință dreptul de a nominaliza formarea guvernului. Ca lider al partidului, Imran Khan a fost numit Prim Ministru al Pakistanului în data de 18 august 2018.

Manny Pacquiao

Unul dintre cei mai buni boxeri din toate timpurile, Manny Pacquiao este primul pugilist din istorie care a câștigat centura mondială în patru dintre cele opt categorii de greutate din box: muscă, pană, ușoară și semi-mijlocie.

Fără a fi retras în mod oficial din box, Pacquiao a fost ales în Camera Reprezentanților din Filipine în anul 2010 și reales trei ani mai târziu. Începând cu anul 2018 a câștigat un post de senator, mandat care este valabil șase ani, dar programul de parlamentar se pare ca îi permite din plin să aiba cariere de succes și în muzică, afaceri și chiar actorie.

Idi Amin

Idi Amin, pe numele său complet Idi Amin Dada Oumee, a fost președintele Ugandei între anii 1971 și 1979. Perioada petrecuta de Amin la conducerea statului african este cunoscută ca fiind una dintre cele mai restrictive și autoritare dictaturi ale vremii. Domnia sa a început și s-a încheiat prin metoda favorită a vremii pe continentul african, lovitura de stat.

Născut în jurul anului 1925 la Kampala, Idi Amin s-a înrolat în Armata Colonială Britanică în 1946 ca ajutor de bucătar. Cel mai înalt grad militar obținut ca militar britanic a fost cel de locotenent, în timp ce în armata ugandeză și-a acordat gradul de Mareșal al Forțelor Armate, Cuceritor al Imperiului Britanic în Africa în general și în Uganda în particular, titlu care nu părea deloc prea pompos în Africa mijlocului de secol XX.

Cariera sportiva a lui Amin a început la sfârșitul anilor ’40 și a fost una demnă de luat in seamă. A practicat mai multe sporturi, a fost înotător, jucător de rugby, dar s-a remarcat în mod excepțional ca pugilist. A deținut titlul de campion al Ugandei la categoria semi-grea timp de nu mai puțin de 10 ani, între 1951 și 1960.

Spotivi celebri români, ajunși poticieni

Ilie Năstase

Ilie Năstase este considerat unul dintre cei mai talentați jucători de tenis din toate timpurile. A fost primul lider mondial din ierarhia ATP și a câștigat 58 de turnee la simplu, printre care US Open (1972) și Roland Garros (1973). La finalul anilor 2000, Năstase s-a apropiat mult de mediul politic, iar în 2014 a devenit senator in mai 2014, la varsta de 68 de ani.

Anghel Iordănescu

”Generalul” este unul dintre cei mai cunoscuți și mai titrați oameni de sport din România. Ca jucător a câștigat de două ori titlul cu Steaua (1975–1976, 1977–1978) și Cupa Campionilor (1986). Cariera de antrenor i-a adus cea mai mare popularitate. Patru titluri cu Steaua (1986–1987, 1987–1988, 1988–1989, 1992–1993), Liga Campionilor Asiei cu Al Hilal (2000) și Liga Campionilor Asiei cu Al Ittihad (2005) au fost cele mai importante trofee cucerite la echipele de club. La echipa națională a avut două mandate, dar faptul că a fost selecționerul Generației de Aur i-a adus cea mai mare popularitate. În 2008 a devenit parlamentar și a avut un mandat de senator în perioada 2008 – 2012.


2 thoughts on “Sportivi celebri care au ajuns politicieni

  1. Mesajul dvs.*Da,si Anrold a facut din California un mare kkt!Ca guvernator,,,Mai bine ramanea la Hollywood….Asa s-a umplut de bodaproste…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *