• Sportul tău, povestea ta!

Să facem sport în vremea virusului

Să facem sport în vremea virusului

Perioadele dificile aduc cu ele măsuri dificile. Limitarea contactului uman este una dintre acestea în perioada marcată de Coronavirus. Cei obișnuiți să meargă la sală sau să alerge în aer liber trebuie să improvizeze, pentru a se păstra în formă.

Una din soluțiile care dau roade este alergarea pe bandă, acasă. Benzile sunt de 3 feluri. Banda mecanică este cea mai accesibilă și implică un efort mai mare din partea celui care o folosește. Banda magnetică are ceva în plus față de cea mecanică – o rezistență suplimentară reglabilă prin apropierea sau îndepărtarea mai multor magneți. Cele mai populare sunt cele electrice. Au motoare care acționează suprafața de contact. Sunt cele mai indicate pentru cei care au de gând să exerseze des.
Alergarea pe bandă are atât avantaje, cât și dezavantaje, care trebuie știute de utilizatori. Avantajele sunt mai multe. Printre ele se numără exersarea cadenței, suprafața de contact moale, reglarea concentrării și a controlului cardiac, reglarea unui ritm constant, programe pentru alergarea în pantă și, nu în ultimul rând, posibilitatea de a privi un film sau de a asculta muzică în timpul alergării. În plus, este un exercițiu care-ți poate întări psihicul.

 

La capitolul dezavantaje pot fi trecute lipsa de varietate, faptul că nu se exersează foarte mult mușchii abdominali și imposibilitatea antrenamentelor specifice pentru un anumit tip de traseu (de exemplu, cele montane). Și nici nu ai parte de condițiile meteo pe care le întâlnești în timpul alergărilor în natură. Începătorii trebuie să țină cont de anumite sfaturi, dacă vor ca alergatul pe bandă să aibă efecte sau dacă vor să nu se accidenteze. Antrenamentul nu trebuie să aibă același ritm de la început până la sfârșit, ci să fie variat. Antrenamentele în intervale sunt o opțiune foarte bună. Perioadele de ritm intens sunt alternate cu cele mai relaxante. Înaintea alergării este foarte importantă încălzirea. Cei care au benzi cu mânere ar face bine nu se țină de ele, deoarece forțează corpul să stea într-o anumită poziție, care poate duce la dureri de gât, umeri și spate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *