• Sportul tău, povestea ta!

România a devenit cea mai medaliată națiune la Campionatul European de Winter Triathlon

România a devenit cea mai medaliată națiune la Campionatul European de Winter Triathlon

Pasiunea în continuă creștere a românilor pentru sporturile de iarnă se reflectă din ce în ce mai mult și în performanțele loturilor naționale de la marile competiții. Cea mai bună dovadă o reprezintă rezultatele sportivilor români la Campionatul European de Winter Triathlon, care s-a desfășurat în perioada 29 februarie – 1 martie 2020, la Cheile Grădiștei. Prima zi de concurs a rezolvat îndeplinirea obiectivului impus de Federația Română de Triatlon, care își dorea obținerea a două medalii. Prima medalie a venit de la Viorel Palici, la categoria elite masculin.


A cucerit bronzul după ce a parcurs 4,4 km de alergare, 7.8 km de mountain bike pe zăpadă și 5,7 km de schi fond cu timpul de 52 de minute și 53 de secunde. Rusul Pavel Andreev a devenit campion european, iar pe locul doi s-a clasat italianul Giuseppe Lamastra.

Maria Luiza Răşină a obţinut a doua medalie pentru România, argintul la Under-23 feminin. A fost depăşită de rusoaica Svetlana Sokolova, dar s-a clasat în faţa Lydiei Drahovska, din Slovacia. Medalia obținută de rășină vine după ce a obținut argintul în luna februarie, tot la categoria Under-23 feminin, la Campionatele Mondiale de Winter Triathlon, care s-au desfășurat la Asiago (Italia).


Maria Luiza Răşină a fost aproape de a fi dublă medaliată la Cheile Grădiștei. A terminat pe locul patru în proba de elite feminin (4,4 km alergare, 7,8 km mountain bike pe zăpadă şi 5,7 km schi fond), cu un timp de 1h 5m 25s.

A doua zi de competiții a dublat palmaresul României. Robert Tămîrjan a obținut medalia de aur la para-triatlon PTS4. Tămîrjan este unul dintre triatloniștii români obișnuiți cu aurul la marile competiții. În 2018, a devenit campion mondial în aceeași probă.


A patra medalie a fost obținută de Maria Luiza Rășină și Viorel Palici care au făcut echipă în proba de ștafetă. S-au clasat pe locul al treilea, iar echipa României de winter triathlon a încheiat Campionatul European cu un bilanț de patru medalii: una de aur, una de argint și două de bronz.

”A fost un eveniment în memoria lui Peter Klosz, cel care a fost președintele Federației Române de Triatlon și care, din nefericire, a decedat la finalul anului trecut. În schimb, sunt foarte bucuros că ne-am îndeplinit și depășit obiectivul. Am luat patru medalii, iar sportivii români s-au descurcat de minune în fața celor care au venit din țări cu tradiție pentru sporturile de iarnă. Am beneficiat și de o infrastructură unică pentru această parte a Europei. Chiar dacă ar fi fost foarte cald, undeva până la 18 grade Celsius, tot am fi avut zăpadă. Era depozitată în caz de nevoie. Vrem să continuăm pe acest drum, să contribuim la dezvoltarea triatlonului de iarnă și să îl ducem la Jocurile Olimpice. Trebuie doar să ne unim mai multe federații” a declarat Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon.

La competiție au participat 200 de sportivi din Austria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Marea Britanie, Moldova, Norvegia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia, Rusia, Ungaria și Bulgaria. Federaţia Română de Triatlon a mai organizat la Cheile Grădiştei alte două competiţii majore de Winter Triathlon, Campionatele Mondiale din 2018 şi Campionatele Europene din 2019.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *