• Sportul tău, povestea ta!

România, 14 medalii la CE de gimnastică. Larisa Iordache a revenit în forţă, cu patru medalii

România, 14 medalii la CE de gimnastică. Larisa Iordache a revenit în forţă, cu patru medalii

Larisa Iordache a făcut spectacol la Campionatele Europene de gimnastică de la Mersin, prima competiţie majoră pentru ea după trei ani de pauză. A cucerit patru medalii, dintre care două de aur, la bârnă şi sol, şi două de argint, cu echipa şi la sărituri. România a obţinut 14 medalii, la senioare şi junioare, dintre care opt de aur.

Gimnasta în vârstă de 24 de ani a câştigat aurul la la sol, cu o notă de 13.450, după ce antrenorii României au contestat prima notă acordată Larisei, 13,050, care era sub cea a turcoaicei Goksu Uctaş Şanli, 13,100. Gradul de dificultate al exerciţiului a fost calculat greşit iniţial, ca fiind 5,2 şi nu 5,6. Pe locul al treilea s-a clasat israelianca Lihie Raz, cu 12,750. Cealaltă româncă din finala de la sol, Antonia Duţă, a ocupat locul 5, cu 12,600.

Larisa Iordache şi Silviana Sfiringu au reuşit o dublă formidabilă în finala de la bârnă, în care au obţinut medaliile de aur şi argint, cu note de 14,000, respectiv 13,800.

Iordache a cucerit medalia de argint în finala de la sărituri, cu o medie de 13,875, sub cea a  Zsofiei Kovacs (Ungaria), 14,050. Ioana Stănciulescu s-a clasat pe locul 5, cu 13,575.

Larisa a fost a patra în finala de la paralele, cu 13,250. Zsofia Kovacs a obţinut a doua medalie de aur, după cea de la sărituri, cu 13,850.

În total, România a cucerit la Mersin cinci medalii la senioare, argint în competiţia pe echipe, aur prin Larisa Iordache la bârnă şi sol, argint prin Larisa Iordache la sărituri şi o nouă medalie de argint, la bârnă, prin Silviana Sfiringu.

Larisa Iordache (24 de ani) mai are în palmares o medalie de bronz la Jocurile Olimpice, două de argint şi două de bronz la Campionatele Mondiale, precum şi 5 de aur, 6 de argint şi două de bronz la Europene.

La bilanţul senioarelor se adaugă salba de medalii cucerite de junioare la Mersin. Ana Bărbosu a luat aurul în toate probele (echipe, individual compus, pe aparate). Au mai fost două medalii de argint, ambele obţinute de Maria Ceplinschi, la individual compus şi sol, şi una de bronz, câştigată de Andreea Preda, la bârnă.

Bilanţul României la CE de gimnastică 2020

Senioare

Aur – Larisa Iordache (bârnă şi sol);

Argint – pe echipe, Larisa Iordache (sărituri), Silviana Sfiringu (bârnă).

Junioare

Aur – pe echipe, Ana Bărbosu – individual-compus, plus patru în finalele pe aparate;

Argint – Maria Ceplinschi (individual-compus şi sol);

Bronz – Andreea Preda (bârnă).  

La a 33-a ediţie a CE, din Turcia, au luat startul gimnaste din doar 14 naţiuni, iar între marile absente, care au renunţat la participare din motive pandemice, se numără Rusia, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Olanda.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *