• Sportul tău, povestea ta!

Robert Glinţă bate record după record la Budapesta

Robert Glinţă bate record după record la Budapesta

Robert Glinţă a stabilit două noi recorduri naţionale în probele de 50 de metri spate şi 100 de metri spate, la Budapesta. Românul a reuşit performanţele în bazin de 25 metri, la competiţia International Swimming League.

Glinţă a câştigat una din semifinalele de la 100 m spate cu timpul de 49 secunde şi 64 sutimi. Este al treilea record naţional la această probă stabilit în mai puţin de două săptămâni de înotătorul calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo.Pe 6 noiembrie, Glinţă a încheiat cursa în 49.87, timp pe care l-a bătut pe 10 noiembrie, când a fost cronometrat în 49.79.

La 50 m spate, sportivul în vârstă de 23 de ani a stabilit un nou record naţional, cu timpul de  23 de secunde şi 3 sutimi. Pe 5 noiembrie, înotătorul român era cronometrat cu 23.12. Glinţă a mai stabilit noi recorduri naţionale săptămâna trecută, la Budapesta, şi la 200 m spate.

Cine este Robert Glință

A practicat mai intai karate, dupa care, la varsta de 9 ani, a dorit sa invete sa inoate in Bazinul Olimpic din Pitesti. Dupa cateva luni, a inceput inotul de performanta la Clubul Sportiv Municipal Pitesti, sub indrumarea antrenorului Viorel Ciobanu.

In 2013, s-a mutat,fara familie, la Baia Mare, unde a inceput pregatirea cu antrenorul Adrian Gherghel, in cadrul Liceului cu Program Sportiv din orasul maramuresan.

La sfarsitul anului 2015, s-a transferat la CSU Cluj, fiind student la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Babes Bolyai, continuand sa se antreneze cu acelasi tehnician.

La 100 m spate, a doborat recordul mondial pentru juniori si a stabilit un nou record national pentru seniori (in bazin scurt).

In 2015, a cucerit titlul de campion mondial, la juniori, la 100 m spate, cu timpul 54,30 secunde (in bazin olimpic), si s-a calificat la Jocurile Olimpice de vara  de la Rio de Janeiro din 2016.

In 2016, a fost singurul inotator roman care a ajuns in faza finalelor la Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro, in proba de 100m spate, unde s-a clasat pe locul 8, dupa ce in semifinale  stabilise un nou record national al Romaniei (54:34).

Din 2017, s-a transferat la CS Dinamo Bucuresti unde a inceput antrenamentele sub indrumarea tehnicianului Silviu Anastase.

In aprilIe 2019, a devenit primul roman calificat la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, dupa ce a reusit sa coboare sub baremul de calificare la 100 m spate la reuniunea de la Guangzhou, din China. La Guangzhou, a inotat cele doua lungimi de bazin in 53:70 secunde, baremul stabilit de Federatia Internationala de Natatie (FINA) pentru aceasta proba fiind 53:85.

La finalul anului 2019, la Campionatele Europene in bazin scurt (25 m) de la Glasgow, a urcat pe cea de-a treia treapta a podiumului, la 100 m spate.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *