• Sportul tău, povestea ta!

Maratonul lui Kanakuri. Poveste olimpică

Maratonul lui Kanakuri. Poveste olimpică

Care ar fi timpul maxim în care un atlet ar trebui să termine o cursă de maraton? Câteva ore? Câteva zile? Ei bine, răspunsul este 54 de ani. Mai exact 54 de ani, 246 de zile, 5 ore, 32 de minute și 20,3 secunde, ca să fim preciși. Hai să vedem cum s-a întâmplat!

Povestea începe în Japonia, în zorii secolului XX, mai exact in 1911, unde se desfășurau competițiile de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Stockholm, din 1912. Shizo Kanakuri era unul dintre competitorii probei de maraton și a reușit să termine concursul într-un timp de 2 ore, 32 de minute și 45 de secunde. Grație performanței sale, Shizo a obținut calificarea pentru Jocurile Olimpice din anul următor din Suedia, calificare care a coincis cu prima participare a Japoniei la Jocurile Olimpice. De asemenea, Jocurile Olimpice din 1912 au reprezentat prima competiție la care au participat sportivi de pe toate continentele.

Kanakuri a plecat spre țara scandinavă, dar la vremea aceea o deplasare de asemenea avengură nu era deloc un lucru facil. După o călătorie care a durat nu mai puțin de 18 zile, începută cu vaporul și continuată cu trans-siberianul, atletul nipon a ajuns la destinație într-o stare în care majoritatea oamenilor ar găsi cu dificultate puterea chiar și să se țină pe picioare. În afară de căldura cu care Kanakuri nu era deloc obișnuit, lipsa antrenamentelor, problema mâncării si neadaptarea la mediul înconjurător și-au pus amprenta asupra performanțelor sale sportive.

Drept urmare, Kanakuri și-a pierdut cunoștința la jumătatea cursei. Simțindu-se extrem de rușinat de contraperformața sa, el s-a întors în Japonia fără a-i anunța pe oficialii competiției. În consecință, autoritățile suedeze l-au considerat „absent” pentru mai mult de 50 de ani și acesta s-a “bucurat” în tot acest timp de acest statut, chiar daca ulterior a mai participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, la Antwerp în 1920 și la Paris în 1924.

În 1967, televiziunea suedeză l-a contactat pe Kanakuri, între timp ajuns la vârsta de 75 de ani, și i-a oferit oportunitatea să termine cursa începută cu mai bine de jumătate de secol în urmă. Acesta a acceptat și, astfel, s-a stabilit recordul de cea mai lentă cursă de maraton din lume.

“A fost o cursă lungă. Între start și finiș m-am căsătorit, am avut șase copii și zece nepoți, spunea Kanakuri, referindu-se la întâmplarea sa.

Cu siguranță că performanța lui Shizo Kanakuri este amintită ca o anecdotă, mai ales în condițiile în care majoritatea competițiilor impun un timp-limită pentru desfășurare. La Maratonul de la Londra orice timp înregistrat peste 8 ore nu este reunoscut de organizatori. Shizo Kanakuri, care a decedat în 1983 la impresionanta vârstă de 92 de ani, a contribuit din plin la dezvoltarea atletismului în toată Japonia, iar fanii niponi se așteaptă să fie comemorat așa cum se cuvine la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *