FITI LA CURENT cu noile drepturi ale angajatilor

[ad_1]

Noile completări și modificări le aduc salariaților drepturi suplimentare cum ar fi:
-acordarea unui concediu în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal pentru o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie;
-mutarea pe un post vacant mai avantajos;
-concediu paternal la cererea scrisă a angajatului;
-dreptul de absenta de la locul de muncă pe o perioadă de 10 zile lucrătoare în cazul unor situații neprevăzute
-posibilitatea pentru funcționarii publici de a lucra în regim de telemuncă.

Concediu de îngrijire
Prin noile prevederi se menționează că angajatorul are obligația de a acorda pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la cererea scrisă a salariatului, a concediului pentru îngrijirea sau oferirea de sprijin personal pentru o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie și care are problem medicale grave.Concediul de îngrijtor se poate întinde pe o perioadă mai îndelungată prin legi speciale sau prin contractual colectiv de muncă aplicabil.  Perioada concediului de îngrijitor nu este inclusă în perioada concediului de odihnă anual și reprezintă vechime în muncă și în specialitate.

Citește AICI mai multe informații despre concediul pentru îngrijire.Mutarea pe un post vacant mai avantajosConform noilor precizări aduse, salariatul are dreptul de a solicita mutarea pe un post vacant prin care îi sunt asigurate condiții de muncă mai avantajoase în următoarele condiții:-Și-a încheiat perioada de probă;-Are o vechime de cel puțin șase luni la același angajator.În aceste condiții, angajatorul  are obligația de a-i răspunde motivat, în scris, în termen de 30 de zile de când a primit solicitarea.
Citește AICI mai multe despre mutarea pe un post vacant mai avantajos.Aplicația InfoCons îți pune la dispoziție toate numerele utile și de urgență la nivel local, național și internațional.
Apelează direct din Aplicația InfoCons numărul pentru Inspectoratul Teritorial de muncă din județul tău!
SOS, butonul din Aplicația Gratuită InfoCons, cuprinde lista cu toate numerele utile și de urgență la nivel local, national și international  cu posibilitatea selectării continentului și țării. În urma selectării, numerele utile și de urgență apar în limba engleză și limba țării. SOS adună numere precum: Ambulanță, Poliție, Protecția Consumatorilor, Pompieri, Poliția de Frontieră, Turism, Direcții de Sănătate Publică, Primărie, Mediu, Telecomunicații etc . 

Descarcă Aplicația Gratuită InfoCons
Dreptul de absenta de la locul de muncă pe o perioadă de 10 zile lucrătoare în cazul unor situații neprevăzuteTotodată, conform noilor reglementări, salariatul are dreptul de absenta de la locul de muncă pe o perioadă de 10 zile lucrătoare în cazul unor situații neprevăzute, provocate de o situație de urgență familială cauzată de accident sau boală, în care prezența salariatului este indispensabilă. În acest context, salariatul trebuie să:-Informeze în prealabil angajatorul;-Recupereze perioada absentată până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru. Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea în care salariatul va recupera perioada în care a absentat.

Concediu paternal la cererea scrisă a salariatului
O altă prevedere care a fost introdusă odată cu completările și modificările aduse se referă la obligația angajatorului de a acorda concediu paternal la cererea scrisă a salariatului.Acordarea concediului paternal nu este condiționată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului.

 Citește AICI mai multe informații despre concediere și decalarea programului de lucru.Posibilitatea pentru funcționarii publici de a lucra în regim de telemuncă
În ceea ce privește Codul Administrativ, unul dintre noile articole introduse face referire la raporturile de muncă ale funcționarilor publici care pot fi exercitate în regim de telemuncă și în regim de muncă la domiciu. De asemenea, conducătorii autorităților și instituțiilor publice pot stabili printr-un act administrativ și alte moduri de organizare flexibilă a timpului de lucru.
Cu toate acestea, durata activității desfășurate în regim de telemuncă nu poate depăși cinci zile pe lună și se poate aproba pentru:
-Funcționarii publici care au copii cu vârsta de până la 11 ani;-Funcționarii publici care acordă îngrijire unei rude;
-Funcționarii publici care au stare de sănătate care nu le permite deplasarea;
-Funcționarii publici care desfășoară activități dintre cele stabilite de conducătorul autorității sau instituției publice ca putând fi realizate în regim de telemuncă.
ATENȚIE: În timpul desfășurării activității în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, funcționarii publici beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, cu excepția sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase.
Citește AICImai multe despre munca în regim de telemuncă.Legea nr. 53/2003 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 au fost completate printr-un act normativ în scopul implementării în legislația națională a mai multor directive europene.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 17 Octombrie 2022, legea pentru completarea și modificarea Codului Muncii și a Codului Administrativ.

Articolul FITI LA CURENT cu noile drepturi ale angajatilor a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link