• Sportul tău, povestea ta!

E greu să ții pasul cu ea. Constantina Diță are 50 de ani, dar scoate timpi mai buni decât mulți tineri

E greu să ții pasul cu ea. Constantina Diță are 50 de ani, dar scoate timpi mai buni decât mulți tineri

Constantina Diță, campioana olimpică de la Beijing - 2008, a împlinit 50 de ani pe 23 ianuarie 2020. Vârsta nu este un motiv să nu facă mișcare. Singurul obstacol - pandemia de coronavirus care a împiedicat-o să urmeze programul de antrenament și să participe la competiții.

Ce faceți în această perioadă?
Fac mișcare în curtea casei, Sunt în România, în satul meu natal (Spahii, comuna Turburea, județul Gorj). Este o zonă liniștită, foarte frumoasă și mă bucur că pot să lucrez prin grădină. Este un privilegiu față de cei care stau la bloc. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătoasă și că am unde să vin în România.

Cum este situația cu pandemia de coronavirus în Statele Unite, în Colorado, acolo unde aveți casă?
În Colorado, situația este mai bună. Cel mai grav este în New York. Băiatul meu locuiește acolo și sunt îngrijorată. Numai o mamă simte ce simt și eu. A stat două săptămâni la o cabană din Pennsylvania, dar a trebuit să revină la muncă. Vorbim zilnic la telefon.

Cum au fost ultimele luni pentru dumneavoastră?
Am făcut mișcare. M-am antrenat mult, pentru că doream să bifez cele șase maratoane importante ( Tokyo, Boston, Londra, Berlin, Chicago, New York). Mai aveam Tokyo și Boston, dar au fost anulate din cauza pandemiei. Boston a fost reprogramat pentru 14 septembrie, iar cursa din Japonia va fi în 2021.

Constantina Diță – aur la Beijing 2008 în proba de maraton (2h26m44s)

 

La câte maratoane participanți pe an?
În 2019 am participat la Berlin și New York. După Jocurile Olimpice de la Londra am zis că nu mai alerg. Nu a fost așa. M-am reapucat de antrenamente după 7 ani. La Londra am încheiat cursa după 3 ore și șapte minute, iar la Berlin am avut nevoie de 3 ore și 30 de minute. Mult peste timpul de la Beijing, dar am vrut să trec linia de finish.

Ce v-ați dori să faceți și nu puteți din cauza restricțiilor?
Mi-aș dori să alerg. Am venit în România pentru a participa la Bucharest International 10k. Concursul era programat pe 26 aprilie, dar competiția s-a amânat pentru 20 septembrie. Totul era stabilit, dar nu avem ce face. Trebuie să ne supunem regulilor și să respectăm recomandările.


6 thoughts on “E greu să ții pasul cu ea. Constantina Diță are 50 de ani, dar scoate timpi mai buni decât mulți tineri

  1. Mesajul dvs.*Constantina DITA o mare sportiva a Romaniei,o mare vedeta,care a onorat tara cu cinste si care a facut multe pentru acest popor !!! Toata ziua buna ziua ne-o dati pe andrea marin,raduleasca,si alte panarame asa zise dive sau vedete..,deci se poate si altfel !

  2. Singura proba olimpica ADEVARATA este maratonul. Sa avem o romanca care a fost in stare sa-l castig este cel mai de pret trofeu sportiv al acestei tari. Educatie, munca, bun-simt, perseverenta, si mai cu seama renuntarea la micile placeri ale vietii; asta inseamna sa fii maratonist, dar sa fii campion olimpic la maraton, nu se poate exprima in cuvinte. Un gand bun din Seattle; stay safe! (asa se spune mai nou p-aici)

  3. astea mai sunt cum mai sunt,dar ma omoara cu dragusanca,cruduta si roman! apoi cu ponta,basescu si tariceanu…

  4. Si eu am mai multe maratoane la „activ” si zic: „Sa termini un maraton este o uriasa izbanda! Dar sa fii campion olimpic la proba de maraton este de-a dreptul dumnezeiesc! Constantina Diță a fost si ramane o super campioana si totodata un super exemplu pentru intreaga lume”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *