• Sportul tău, povestea ta!

Au primit tablouri în loc de medalii

Au primit tablouri în loc de medalii

Cu toții știm că primii trei clasați ai fiecărei probe de la Jocurile Olimpice primesc medalii sau că sportivii sunt supendați pentru doping. Însă nu a fost mereu așa în perioada modernă. În special, la primele ediții, lucrurile au stat diferit față de ceea ce se întâmplă în zilele noastre.

La prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne, în 1896 la Atena, toți ocupanții primului loc au primit medalii de argint. Cei de pe locul secund au primit medalii de bronz, iar cei situați pe treapta a treia a podiumului nu au primit nimic.

Campionii olimpici au primit medalii de aur abia la a treia ediție (St. Louis – 1904). La cea de-a doua, din 1900, de la Paris, organizatorii le-au oferit tablouri. Motivul a fost unul foarte simplu. Aceștia au considerat că sunt mai prețioase decât medaliile.

De mai bine de un secol, medaliile de aur acordate câștigătorilor nu sunt din aur masiv. Ultima ediție la care medaliile au fost integral din aur a fost cea din 1912 de la Stockholm. De atunci, medaliile de aur sunt de fapt din argint, placat cu aur.

Prima suspendare la Jocurile Olimpice din cauza folosirii substanțelor interzise s-a petrecut la ediția din 1968, desfășurată la Mexico City. Hans-Gunar Liljenwall, un sportiv suedez care participa la proba de pentatlon, a fost suspendat din cauză că a fost testat pozitiv la una dintre substanțele considerate interzise. Acea substanță era alcoolul. Pentru a prinde puțin curaj, Hans a băut câteva beri înainte de competiție, dar se pare că acest lucru era împotriva regulamentului, așa că a fost suspendat.

SportStory.ro – #RomaniaPoate

Cea mai mare diferență de vârstă dintre doi atleți care au participat la Jocurile Olimpice este de nu mai puțin de 62 de ani. Astfel, cel mai tânăr sportiv este Dimitrios Loundras care, la ediția de la Atena, din 1896, avea numai 10 ani. Cel mai vârstnic competitor este Oscar Swahn,din Suedia, care la ediția din 1920 de la Antwerp, avea 72 de ani. Este de menționat că Oscar a participat în proba de tir. Swahn deține de altfel și recordul pentru cel mai vârstnic câștigător al unei medalii olimpice, respectiv cel mai vârstnic campion olimpic.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *