• Sportul tău, povestea ta!

Cum readuci un copil la sport

Cum readuci un copil la sport

Copiii sunt foarte entuziasmați când se apucă de un sport. Vin la antrenamente, vor să participe la competiții, sunt foarte interesați de forma fizică pe care și-o construiesc. Dar sunt și mulți care renunță, spre supărarea lor și a părinților. Cum pot fi readuși acești copii la sport?

În primul rând, trebuie spus că sunt două mari categorii de motive pentru care copiii renunță la sport. Prima este legată de faptul că găsesc alte preocupări, iar a doua ține de experiențele mai puțin plăcute avute în perioada sportivă. În această a doua categorie intră stresul creat de presiunea antrenorilor, relațiile proaste cu colegii, faptul că nu joacă mai mult în meciuri, rigiditatea de la antrenamente sau frustrarea acumulată din cauza lipsei de rezultate.

Cum readuci un copil la sport

 

Soluțiile pentru prima categorie sunt mai greu de găsit. În schimb, în cazul motivelor din a doua grupă sunt și moduri în care se poate reaprinde pasiunea. Să vedem care ar fi:
1. Aflarea cauzei adevărate pentru care vrea să renunțe – discuțiile dintre părinți și copii sunt foarte importante. Punându-i întrebările corecte și pe un ton calm, copiii se deschid. „Păreai foarte interesat când te-ai apucat de sport, ce s-a schimbat?’ Sau „Ești cumva dezamăgit de performanțele echipei tale?” sau „Ai vrea să faci același sport, dar la altă echipă?” „Care crezi că ar fi reacția colegilor și a antrenorilor când vor auzi că renunți?” sunt întrebări care oferă răspunsurile cele mai bune. De acolo se pot construi și argumentele pentru reîntoarcerea copilului la echipă.
2. Fii proactiv – ca părinte, poți construi pentru copil un plan antirenunțare. Asta poate însemna semnarea unui contract cu anumite clauze, una dintre acestea fiind completarea unui sezon întreg. Evident, în cazul unui accident, clauza poate fi anulată.


3. Amintește-i că are de respectat un contract nescris – înscrierea într-o echipă înseamnă construirea unor relații de camaraderie, chiar de prietenie. În cazul în care copilul vrea să plece, amintește-i cât de des se poate ce ar însemna să continue alături de prietenii lui și că împreună pot câștiga trofee. Sigur l-ar face mândru.
4. Implică-te și discută cu antrenorul – în orele în care este la sport, copilul este sub îndrumarea antrenorului. El știe cel mai bine cauzele care l-ar putea determina pe copil să renunțe. O discuție cu cel care-l pregătește poate oferi răspunsuri și soluții la această problemă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *