• Sportul tău, povestea ta!

Calcă pe urmele profesioniștilor. 10 cățărări fabuloase ale Europei

Calcă pe urmele profesioniștilor. 10 cățărări fabuloase ale Europei

Pentru cicliștii profesioniști, cățărările reprezintă, deopotrivă, un obstacol uriaș și un mod excelent de pregătire a curselor. Pentru amatori, urcușul poate fi o anumit[ parte dintr-un concediu petrecut pe bicicletă.

Europa oferă câteva cățărări impunătoare. Marile tururi cicliste se decid, în majoritatea cazurilor, în etapele montane. Luptele dintre favoriți sunt fenomenale și decid clasamentele finale. Urcușuri în peisaje spectaculoase se găsesc și în afara curselor și pot fi folosite pentru antrenamente. Iată câteva cățărări europene bune de parcurs.

 

1. Alpe d’Huez (Franța) – sunt epice etapele din Turul Franței care se termină pe Alpe d’Huez. Sute de mii de oameni se strâng pe marginea cățărării de 13.8 kilometri lungime și pantă medie de 8.1%.

2. Col du Galibier (Franța) – cicliștii care ajung aici parcurg un traseu parcă selenar. Se urcă la nu mai puțin de 2646 metri altitudine.

3. Muntele Teide (Spania) – este cel mai înalt vârf din Spania (3718 metri). Se poate merge cu bicicletă însă “doar” până la 2190 de metri altitudine. Teide este locul unde s-a pregătit de multe ori Team Sky.

4. Stelvio (Italia) – 48 de ace de păr fac deliciul acestui urcuș mitic. Se ajunge la peste 2700 de metri altitudine, ultimii 5 kilometri ai cățărării fiind la peste 2000 de metri.

5. Mont Ventoux (Franța) – Gigantul din Provence, așa cum a fost numit, oferă un peisaj terifiant, lipsit de vegetație. Duelurile din Turul Franței de pe Ventoux au fost memorabile. Altitudinea maximă este de 1617 metri.

6. Hardknott Pass (Marea Britanie) – este o cățărare scurtă, de doar 2.2 kilometri. Are însă secțiuni cu o pantă de 33%! Cine le depășește nu se va mai teme de niciun urcuș în viață.

7. Lacets de Montvernier (Franța) – o simplă fotografie a acestei cățărări îți dă dureri de cap. Sunt nu mai puțin de 18 ace de păr, fiecare la 150 de metri unul de celălalt.

8. Scanuppia (Italia) – cățărarea din Alpi este lungă de 7.3 kilometri. Nu ar fi o așa mare provocare, dacă nu ar fi panta medie de… 17.8%, iar în unele locuri ajunge și la 45%. Diferența de nivel este de 1279 de metri.

9. Pico de Veleta (Spania) – este printre cele mai dificile cățărări din Peninsula Iberică. Cei 31.2 kilometri sunt parcurși pe pavate. Diferența de nivel este de 2383 de metri, iar panta medie ajunge la 7.6%.

10. Rila (Bulgaria) – vecinii de la Sud oferă una din cele mai frumoase cățărări din Europa, pe un drum șerpuit prin munți. 15.1 kilometri lungime și 11.2% pantă medie – sunt informațiile de carecicliștii ar trebui să țină cont.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *