• Sportul tău, povestea ta!

Anul special al lui Daniel Crista și medalia de bronz de la Europene

Anul special al lui Daniel Crista și medalia de bronz de la Europene

România a încheiat cu medalie Campionatele Europene de ciclism pe pistă de la Plovdiv. Daniel Crista a terminat al treilea cursa pe puncte, unde a realizat un nou record naţional.

Performanţa lui Daniel Crista este cu atât mai remarcabilă cu cât în România nu există un velodrom omologat pentru competiţii. În aceste condiţii, Campionnatele Naţionale au avut loc în Bulgaria, la Plovdiv, unde s-au disputat şi Europenele. Crista a fost la doar două puncte de locul 2, într-o cursă în care au participat 19 rutieri, dintre care şapte au abandonat.

Top 3 la Europenele de Velodrom, cursa pe puncte

1. Sebastian Mora Vedri (Spania) 51 puncte
2. Matteo Donega (Italia) 42 puncte
3. Daniel Crista (România) 40 puncte


Cine este Daniel Crista

 

Daniel s-a născut în urmă cu 29 de ani la Reșița, iar la 14 ani era deja în echipa națională a României. La amatori este legat de CSA Steaua, unde este legitimat și acum. Din 2016, Daniel a semnat și la profesioniști. Tușnad Cycling Team a fost prima sa echipă. Un an mai târziu a ajuns la danezii de la Christina Jewelry-Kuma, pentru ca în 2019 să concureze pentru Giotti Victoria-Palomar.

2017 a adus primul rezultat important pentru Daniel, fiind primul în clasamentul cățărătorilor în Turul Serbiei. În 2018 au venit primele medalii la Naționalele de Pistă: aur la Individual Pursuit și la proba pe puncte și bronz la Sprint pe echipe. Tot 3 medalii a câștigat și la ediția de anul trecut: la Individual și Team Pursuit a terminat primul, iar la Omnium a fost pe locul al treilea.

2020 a început cu două curse în Turcia, Grand Prix Velo Alanya (locul 49) și Grand Prix Manavgat-Side (locul 11). La Turul Sibiului, Daniel a terminat pe locul 93, cea mai bună clasare într-o etapă fiind poziția a 44-a la contratimp individual. Mult mai bine s-a situat la Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc: 17 la general și 18 la puncte. În Prolog a terminat pe 4.

La Campionatele Naționale și-a mai îndeplinit un vis. Pe 16 august a devenit campion la proba de șosea. Cu o zi înainte ocupase poziția a 4-a la contratimp individual. Pregătirea pentru Europenele din Bulgaria a făcut-o la Turul României, în septembrie. În total, înainte de plecarea spre Plovdiv, Daniel a parcurs în 2020 nu mai puțin de 2147 de kilometri în 18 zile de concurs.

Și pentru ca Europenele să se încheie bine, în ultima zi de concurs a stabilit un nou record național în proba de Individual Pursuit.

Rezultatele românilor de la Campionatele Europene pe velodrom

 

La cursa pe puncte, Daniel Crista – locul 3
La sprint, Norbert Szabo – locul 8
La cursa omnium, Daniel Crista – locul 9
La cursa de eliminare, Eduard Grosu – locul 9
La urmărire individuală, Daniel Crista – locul 9
La 1km contratimp, Norbert Szabo – locul 10
La cursa scratch, Eduard Grosu – locul 14

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *