• Sportul tău, povestea ta!

Alex Găvan a renunţat la ascensiunea pe K2, după decesul spaniolului Sergi Mingote

Alex Găvan a renunţat la ascensiunea pe K2, după decesul spaniolului Sergi Mingote

Alpinistul Alex Găvan a renunţat la ascensiunea pe vârful K2, de 8.611 metri, unde dorea să urce fără oxigen suplimentar, împreună cu italianca Tamara Lunger

Românul a scris pe Facebook că „ascultarea cu smerenie a semnelor şi perceperea mesajului atunci când el este scris cu majuscule peste tot în preajmă” l-au ţinut în siguranţă.

”Din acest motiv, pentru moment, timpul meu aici s-a încheiat”, a fost mesajul lui Găvan, care s-a declarat îndurerat de moartea alpinistului spaniol Sergi Mingote, pe care el şi cei care îl însoţeau au făcut tot posibilul pentru a-l salva.

”Mulţumesc din inimă tuturor”, a mai scris Alex Găvan, care a lăudat şi echipa nepaleză care a ajuns în vârf.

Alex Găvan a renunţat la ascensiunea pe K2, după decesul spaniolului Sergi Mingote

În 12 ianuarie, Alex Găvan a anunţat o nouă etapă de aclimatizare şi pregătire a ascensiunii finale. Planul a fost alături de Tamara Lunger şi de alţi doi alpinişti, Sergi Mingote (Spania) şi Juan Pablo Mohr (Chile). Sergi Mingote a decedat duminică, după o cădere de aproape 600 de metri.

K2 are a doua cea mai ridicată rată de mortalitate dintre cele 13 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume. Aproximativ unul din patru alpinişti care încearcă să urce pe vârful K2 nu se mai întoarce de pe acest munte. Nu ]nt\mpl[tor a fost supranumit ”Muntele sălbatic”.

Alex Gavan ascensiune pe K2

Cel mai înalt punct atins pe K2 în timpul iernii a fost de 7.650 de metri. Tamara Lunger este una dintre cele doar 11 femei care au urcat pe K2 fără oxigen, în 2014.

Alex Găvan a urcat pe şapte vârfuri de peste 8.000 de metri fără oxigen suplimentar. Această expediţie a reprezentat prima tentativă de a urca iarna pe un vârf de peste 8.000 de metri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *